Luistercursus NMSA 2025-2026

 

In seizoen 2025-2026 gaan we wederom van start met een nieuwe serie luisterlessen van de NMSA in de concertzaal van Het Oude Raadhuis, Burgemeester Visserpark 30. Deze luisterlessen worden vormgegeven en gepresenteerd door onze eigen docenten. 

Hieronder vindt u informatie over deze cursus. Deze wordt op de woensdag gegeven in de maanden september, oktober (2025) en januari, februari en maart (2026). De onderwerpen en data vindt u hieronder. 


Onderwerpen:

Inleiding in Klassieke Hindoestaanse Muziek en Raga’s - wat de geest kleurt - door Mark Erichsen 
 

Ben je nieuwsgierig naar de betoverende klanken van de klassieke muziek uit Noord-India? In deze luistercursus maak je op toegankelijke wijze kennis met de wereld van de Hindoestaanse muziek — een rijke traditie die draait om emotie, sfeer en verfijning. 

Aan de hand van luistervoorbeelden, korte analyses en toelichting ontrafelen we samen de geheimen van deze muziek. Je leert luisteren naar structuur, timing en de spanningsopbouw binnen een raga — letterlijk vertaald: “wat de geest kleurt”. 

Centrale figuur in deze cursus is de beroemde bansuri-fluitist Hari Prasad Chaurasia. Zijn muziek vormt een ingang tot een muzikale wereld die voor velen in eerste instantie ‘zweverig’ of eentonig lijkt, maar al snel blijkt te bestaan uit gelaagde verhalen, met precisie opgebouwd en diep doorleefd. 

Deze cursus is speciaal bedoeld voor liefhebbers van muziek die verder willen leren luisteren — voorkennis is niet nodig. Laat je verrassen door de schoonheid en logica van deze eeuwenoude, springlevende traditie. 

Mozart: zijn leven, zijn muziek - door Henk Mak van Dijk (pianist) en Jeannette Biesbroeck (vertelster)

Wolfgang Amadeus Mozart (1756 – 1791), wie kent hem niet? Zijn muziek is nog steeds springlevend. Mozart behoorde tot de Eerste Weense School, ook wel de ‘Weense klassieken’ genoemd. Hij componeerde symfonische muziek, kamermuziek, soloconcerten en opera, in totaal ruim 600 werken.  

Jeannette leidde jarenlang reizen door heel Europa, met als specialisatie muziekreizen. Ze bezocht woon- en werkplekken van grote componisten onder wie Mozart en vond het fascinerend zo dicht bij de bron te komen waaruit werken zijn ontstaan die ons nog steeds weten te boeien.  

Henk is docent aan onze muziekschool en heeft sinds zijn studie aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag veel optredens in binnen- en buitenland gegeven. Ook heeft hij een aantal publicaties, cd’s en tentoonstellingen op zijn naam staan over muziek in Nederlands Indië.  

Laat u betoveren en meevoeren! 

Ontwikkeling van de saxofoon - door Aubrey Snell
 

De saxofoon is een uniek instrument dat de eigenschappen van zowel hout- als koperblazers combineert. Het werd in de jaren 1840 uitgevonden door de Belgische instrumentenbouwer Adolphe Sax, die een instrument wilde ontwikkelen dat de kracht van koperblazers en de souplesse van houtblazers verenigde. In 1846 verkreeg hij een patent op de volledige saxofoonfamilie, die uiteenloopt van contrabas tot sopraan.

Hoewel de saxofoon tegenwoordig vooral bekend is uit de jazzwereld, werd het instrument oorspronkelijk ontworpen als aanvulling op het symfonieorkest. Het vond echter al snel zijn weg naar militaire kapellen en fanfareorkesten, waar het sterk bijdroeg aan zijn populariteit.

In deze cursus neem ik u mee in de ontstaansgeschiedenis van de saxofoon en laat ik u kennismaken met de vele klankmogelijkheden van het instrument aan de hand van diverse luistervoorbeelden.

 

Rondreis in Midden Europa - door Ingrid Slangen

Maak kennis met een aantal Midden Europese componisten rond 1900. Welke muziek hebben zij gecomponeerd en welke invloed heeft dat gehad op de klassieke muziek ? Welke bijdrage heeft de muziek geleverd aan het muziekonderwijs? Ontmoet de methode van Kodaly en de microkosmos van Bartok. Welke betekenis heeft de volksmuziek in hun muziek?

Een informatieve en ontspannen kennismaking met wat bekendere maar ook onbekendere bijzondere muziek uit Midden Europa!

De Armeense Duduk - door Diederick Brandsma

Maak kennis met de 3000 jaar oude voorloper van de hobo, die via filmmuziek (Gladiator I, Dune) zijn introductie deed in het westen. Kom luisteren naar dit melancholische, mystieke geluid. Van traditionele Armeense volksliederen tot meditatieve klankreizen: de duduk neemt je altijd mee naar een magische plek.


Data:

  • 24 september 2025
  • 29 oktober 2025
  • 28 januari 2026 
  • 25 februari 2026
  • 18 maart 2026 

 


Tijden: 10.00-12.00


Kosten

Voor de gehele cursus zijn €100