Kunstbus 2025-2026

De kunstbus is een bijzonder loot aan de stam van de muziekschool. Wij organiseren namelijk concertreizen naar de grote theaters bij ons in de Randstad.

We gaan dan met de bus naar o.a. Het Concertgebouw en het Muziektheater in Amsterdam, De Doelen in Rotterdam en Amare in Den Haag. Het programma bestaat uit een mix van klassieke muziek, dans/ballet en opera. Meestal programmeren wij ca. 5 voorstellingen gedurende het seizoen. U kunt dan inschrijven tot de sluitingsdatum. Mocht u later willen inschrijven, dan kunt u altijd contact opnemen. Meestal zijn er nog wel kaarten beschikbaar. De kosten worden in 2 termijnen geïncasseerd, meestal eind september en eind januari. Inschrijven kan onderaan deze pagina middels een inschrijfformulier.


De prijzen zijn inclusief de kosten voor een toegangskaart 1e rang (ballet 2e rang), de bus, administratiekosten muziekschool en 9% BTW. Bij de meeste theaters is tevens een consumptie in de prijs van de kaart inbegrepen.


De bus heeft de volgende opstapplaatsen:

Dienstencentrum Driehoorne, bushalte t.h.v. Sterrenlaan 168
Dienstencentrum Westerhove, bushalte Prinses Beatrixlaan t.h.v. Anna van Burenlaan
Oude Raadhuis/muziekschool, Burgemeester Visserpark 30
Bushalte bij Gemeentehuis Hazerswoude-Rijndijk
Bushalte Hazerswoude-Dorp (bij benzinestation)


Hieronder volgt meer informatie over het programma, tijden en locaties:

Vrijdag 19 september 2025 - 20.15 uur

Het Concertgebouw, Amsterdam

 

  • Nederlands Philharmonisch Orkest o.l.v. Lorenzo Viotti
  • Pianist: Kirill Gerstein
  • Samy Moussa: Elysium (Nederlandse première)
  • Beethoven: Pianoconcert nr. 5
  • Brahms:  Symfonie nr. 1 


Kirill Gerstein is zo’n zeldzame alleskunner bij wie alles wat hij aanraakt in puur goud verandert.   Beethovens monumentale Pianoconcert nr. 5, het ‘Keizersconcert’ klinkt fris en volledig overtuigend als Gerstein en Viotti de krachten bundelen met het orkest. Het ‘Keizersconcert’ is de kroon op Beethovens pianoconcerten, met zijn heroïsche grandeur, stoere melodieën en onverwachte uitbarstingen. Het middendeel is juist contemplatief en vol hemelse poëzie.

Johannes Brahms nam Beethovens symfonieën als uitgangspunt voor zijn eigen Eerste symfonie. Maar met zijn herfstige verteltrant, ingetogen passie, melancholie en troostrijke kracht is zij vooral op-en-top Brahms. Van de eerste iconische paukenslagen tot de magnifieke finale, iedere noot is raak in dit symfonische meesterwerk. 

Het orkest opent met Elysium, een visioen van het klassieke paradijs dat de Canadese componist Samy Moussa componeerde voor de Wiener Philharmoniker.

Zondag 2 november 2025 - 19.30 uur

Amare, Den Haag, danstheater

 

  • Orkest van de Achttiende eeuw
  • Wolfgang Amadeus Mozart: opera: Le Nozze di Figaro


Het Orkest van de Achttiende Eeuw waagt zich dit jaar opnieuw aan een opera van Mozart. Dit keer valt de keuze op Le Nozze di Figaro en is de regie in handen van Jorinde Keesmaat. Verwacht een avond waarbij de schitterende muziek van Mozart centraal staat, maar met een onverwachte blik op het verhaal en de verschillende personages. Een internationale topcast geeft gestalte aan de karakters en het prachtige vocale vuurwerk waar Mozart patent op heeft, doet de rest. 

Mozarts Le Nozze di Figaro is een opera met opzwepende muziek, dolkomische personages en een knotsgek verhaal. Alles begint met Figaro en Susanna die graag willen trouwen, maar dat blijkt moeilijker dan gedacht. Hun baas, graaf Almaviva, blijkt ook een oogje op Susanna te hebben. Ondertussen wordt zijn vrouw, de gravin, verleid door de jonge Cherubino. Kortom er moeten veel obstakels overwonnen worden en dat alles leidt tot hilarische situaties.

Vrijdag 28 november 2025 - 20.15 uur

Amare, Den Haag

 

  • Residentie Orkest o.l.v. Pablo Gonzàlez
  • Cellist: Julia Hagen
  • One Minute Symphony
  • Jeths:  Suite ‘Ritratto’
  • Schumann:  Celloconcert
  • Dvořák:  Symfonie nr. 9 ‘Uit de nieuwe wereld’
     

Een favoriet uit de Romantiek: de Negende symfonie van Antonín Dvořák. Zijn reis naar New York maakte een verpletterende indruk – en hij schreef een verpletterende compositie. Aan het einde van de negentiende eeuw verbleef Antonín Dvořák in New York. Een nieuwe wereld, waar elke dag nieuwe mensen aan land kwamen, waar de straten vol leven zaten en vol belofte. De Boheemse componist dronk alle energie in en schreef zijn allerlaatste symfonie: de Negende, ook wel bekend als de Symfonie Uit de nieuwe wereld. Nieuwe invloeden, nieuwe stijlen, nieuwe gedachten, de grootmeester bracht ze samen tegenover zijn eigen volkse achtergrond, en schreef een werk dat tijd en ruimte overbrugt. Dvořák liet zien dat kunst de grenzen van geografie en afkomst kan overstijgen om iets universeels te maken. 

 

Dat doet ook Ritratto van Willem Jeths. Deze Nederlandse componist schreef het verhaal van een flamboyante Italiaanse markiezin, Luisa Casati, een muze wier droom het is om de pijn van de gewone wereld te ontstijgen en een levend kunstwerk te worden. 

Cellist Julia Hagen maakt haar debuut bij het Residentie Orkest, met Schumanns lyrische, temperamentvolle en virtuoze Celloconcert. Een stuk dat in slechts twee weken geschreven werd, en je hoort de energie. Dirigent Pablo Gonzàlez begeleidt dit spannende gesprek tussen cello en orkest.

One Minute Symphony
Compositiestudenten van het Koninklijk Conservatorium gaan de straat op om contact te maken met een bewoner van een wijk in Den Haag. Uit deze ontmoeting haalt de jonge componist inspiratie voor een symfonie van één minuut, geschreven voor de bezetting waarin het orkest die week speelt. Een spannend project voor componist, dirigent, musici én voor de bezoekers. De componist(e) komt op de avond van de uitvoering uitleg geven over zijn/haar compositie.

Vrijdag 16 januari 2026 - 20.15 uur

De Doelen, Rotterdam

 

  • Rotterdams Philharmonisch Orkest o.l.v. Lahav Shani
  • Violiste: Vilde Frang
  • Bartók: Tweede vioolconcert 
  • Dvořák: Symfonie nr. 8


Vilde Frang betovert in Bartóks Tweede vioolconcert. Met fluweelzacht geplukte noten in harp en lage strijkers lokt Bartók je de toverwereld van zijn Tweede vioolconcert binnen. 

De soloviool laat een melodie los die als een vlinder voor je uit danst, en opeens ben je in een magisch spiegelpaleis waar je het liefst voor altijd zou blijven – zeker als Vilde Frang de solist is. Uiteindelijk verbreekt het juichende slotakkoord de ban.

Na de pauze volgt Dvořáks stralende Achtste symfonie. De levensblijheid die uit deze symfonie straalt heeft niet alleen met de natuur om hem heen te maken, maar ook met Dvořáks alsmaar toenemende roem. Symfonie 8 gunt de luisteraar geen moment rust. Originele vondsten, opwindende motieven en hartstochtelijke thema’s passeren in sneltreinvaart de revue, met misschien wel als hoogtepunt het spetterende slotdeel. 

Zondag 1 maart 2026 - 14.00 uur

Muziektheater, Amsterdam

 

  • Het Nationale Ballet, begeleid door het Balletorkest
  • Paquita / Carmen


Een tweeluik dat de zon volop laat schijnen. Balletten die je meteen in zonnige zuidelijke sferen brengen. Met Ted Brandsens levendige, gepassioneerde Carmen keert een van de grootste publieksfavorieten terug op het toneel. Gecombineerd met Marius Petipa’s fonkelende Paquita, in een bewerking van Rachel Beaujean die de grandeur van deze klassieker van een frisse schwung voorziet. Het Balletorkest, onder leiding van Matthew Rowe, brengt de krachtige muziek van beide balletten tot leven.

Carmen: een verhaal van obsessieve liefde. Zeg ‘Carmen’ en veel mensen denken aan de femme fatale die, met een roos in het haar, op de cafétafels danst. Maar Ted Brandsen ziet haar eerder als een sterke, onafhankelijke vrouw. Hij creëerde zijn Carmen in 2000 voor West Australian Ballet, waar hij destijds artistiek directeur was. Het ballet, op Rodion Sjtsjedrins expressieve bewerking van Georges Bizets beroemde opera, werd bekroond met de Australian Dance Award. In zijn choreografie ziet Brandsen bewust af van alle clichés die Carmen omringen. Hij heeft het verhaal teruggebracht tot de kern: een intense, destructieve liefde tussen Carmen en Don José. In broeierige duetten en dynamische groepsscènes werkt het ballet onvermijdelijk toe naar een dramatische ontknoping. 

Paquita: klassieke virtuositeit met een moderne schwung. Marius Petipa’s Paquita is in zijn oorspronkelijke versie uit 1846 een nogal langdradig liefdesverhaal over een Spaans zigeunermeisje en een jonge officier. Maar aan het fonkelende, pure dansdeel dat de choreograaf in 1881 toevoegde, waagt ook de huidige generatie dansers zich maar al te graag. Deze virtuoze Grand Pas Classique vraagt namelijk om een loepzuivere techniek. Adjunct-artistiek directeur Rachel Beaujean liet er in 2012 een fris licht op schijnen. “Je moet een ballet als dit de schwung geven die past bij deze tijd,” zegt Beaujean. Naast de elegantie en grandeur van Paquita, dat zich aan het Spaanse hof afspeelt, zijn daarom ook expressie, humor en acteertalent van groot belang. 

Woensdag 22 april 2026 - 19.30 uur

De Doelen, Rotterdam

 

  • PRJCT Amsterdam & Vlaams Radiokoor
  • Algehele leiding: Maarten Engeltjes
  • Händel: Brockes Passion  


Na het Osteroratorium richt PRJCT Amsterdam zich opnieuw op een passie die zelden wordt uitgevoerd: Händels grootse Brockes Passion. In deze dramatische partituur zet Händel de poëtische bewerking van het passieverhaal door Barthold Heinrich Brockes op muziek, met enkele van zijn meest ontroerende aria’s en duetten. 

De compacte maar expressieve koorpartijen geven het werk extra diepte. Bach voerde de Brockes Passion meerdere keren uit in Leipzig en haalde er inspiratie uit voor zijn eigen Johannes Passion. Een meeslepende herontdekking van een passie die gehoord moet worden. 

Julia Lezhneva sopraan | Carolyn Sampson sopraan | Maarten Engeltjes countertenor & leiding | Fabio Trümpy tenor | Benedikt Kristjánsson tenor | Edward Grint bas | Vlaams Radiokoor |